Sveriges största arenor för livemusik

I Sverige finns det många stora arenor som används både till konserter men även till sport såsom fotboll. Det finns totalt 38 stycken arenor i Sverige som har en kapacitet för minst 2500 personer. Sveriges allra största arena är Friends Arena som har en kapacitet för upp till 75 000 personer. Den har en yta på 7140 kvadratmeter. Friends Arena ligger i norra Stockholm och öppnade 27 oktober år 2012 och har sedan dess haft ofantligt många konserter och fotbollsmatcher. På nio år har arenan redan gästats av kända artister såsom Beyoncé, Avicii, Ariana Grande, Iron Maiden, Ed Sheeran, AC/DC, Swedish House Mafia, Eminem och många fler. Den 5 december 2019 så hade Friends Arena som mest besökare och då gästades arenan med ”Avicii Tribute Concert”. Då hade arenan hela 58 163 personer i publiken. När artisten Eminem gästade Friends Arena 2 juli 2018 så landade publiksiffran inte långt ifrån Avicii Tribute Concert. Den landade på 57 520 personer.

Tele2 Arena

Tele2 Arena ligger i södra Stockholm och invigdes 24 augusti 2013. Den har en publikkapacitet på upp till 40 000 personer, 30 000 personer vid sportevenemang. Den totala arean på arenan är hela 100 000 kvadratmeter och den totala höjden är 52 meter. Tele2 Arena har gästats av många kända artister som exempelvis Avicii, Gyllene tider, Madonna, Rolling Stones, Justin Timberlake och många fler. År 2014 tog Tele2 Arena hem priset som ”Årets arena” i tävlingen ”The Stadium Business Awards”. Arenans publikrekord slogs när världsartisten Madonna gästade och då var det 40 557 personer som kom för att lyssna på henne.

Avicii Arena, tidigare Globen

I år bytte Globen namn till Avicii Arena för att hylla Avicii som gick bort i alldeles för tidig ålder. Avicii eller Tim Bergling som han hette på riktigt dog år 2018 och innan det uppträdde han på bland annat Friends Arena, Tele2 Arena och Avicii Arena. Avicii Arena är en arena som delar område med Tele2 Arena och ligger alltså i södra Stockholm. Arenan har plats för 16 000 åskådare. Det hålls både konserter och hockeymatcher på arenan. Tidigare Globen invigdes 19 februari 1989, men döptes alltså om till Avicii Arena år 2021. Det är en av världens mest sfäriska byggnader och ser ut som en stor golfboll. När Metallica gästade Avicii Arena år 2018 så var det mer än 17 000 besökare och det är också arenans högsta publiksiffra.

Gamla Ullevi

År 1916 invigdes Gamla Ullevi som är en fotbollsarena som ligger i Göteborg. Men det har även hållits konserter där. År 2007 revs arenan men byggdes om på nytt, dock under samma namn som innan. På samma plats står nu en ny arena som har samma namn. Denna nygamla arena har en kapacitet om 18 000 personer och den har en yta på 2500 kvadratmeter. Genom åren har många kända artister uppträtt på arenan. Det är artister som Håkan Hellström, Coldplay, Bruce Springsteen, Bob Dylan, U2, Elton John, Michael Jackson, Tina Turner, Metallica och många fler.