5 tips till dig som ska gå på konsert

Att gå på konsert är alltid kul. Extra mycket nu, när många av oss inte fått se något liveband på väldigt länge. För dig som är ny på konsertscenen, eller för dig som glömt bort hur det är efter ett långt coronaår, kommer här fem praktiska tips för vad det är bra att tänka på när det är dags nästa gång.

1. Klä dig efter tillfället

Vilken typ av konsert är det du ska gå på? Är det pop eller hårdrock? En utomhusfestival eller en arenaspelning? Se till att du har rätt typ av kläder på dig för att smälta in och för att de ska kunna tåla eventuella hårda tag. De lärde tvistar fortfarande om det är comme il faut att bära en bandtröja från det band du ska se. Vill du hålla dig på den säkra sidan så ser du till att välja en som du vet att artisten ifråga gillar, eller på annat sätt är närbesläktad.

2. Ha rätt utrustning

Öronproppar är ett måste på konsert. Du vill inte få tinnitus. För att klara dig på en festivalarena är det också bra att ha med sig någon form av regnkläder ifall himlen skulle öppna sig. Om du dessutom tältar är varmare kläder bra att ha i packningen. Tänk på att solen inte alltid är framme. Utöver det behöver du en mobiltelefon med en kraftig powerbank så att du ska kunna ta kort på artister och folk samt kommunicera med de där hemma.

Ofta är ”rätt” utrustning på en konsert faktiskt så lite som möjligt. Du kommer ha svårt att bära med dig mycket packning i en ryggsäck eller liknande. Och det är lätt att tappa saker. Ta därför bara med dig det nödvändiga och se till att förvara det på ett säkert sätt.

3. Ta med kontanter

Många konserter är fortfarande kontantbaserade. Om inte annat kan det faktum att många människor på samma ställe försöker betala med kort göra att nätet blir överbelastat. Så även om det kan kännas stenålders är det bra att ta med en slant kontant. Det kommer göra det lättare att köpa både merch, mat och öl.

4. Tänk på vätskebalansen

En konsert, särskilt en intensiv sådan som till exempel en hårdrockskonsert, kommer få dig att tappa mycket vätska. Du rör dig, dansar och står tätt samman med andra människor. Allt det gör att du svettas vilket gör det viktigt att komma ihåg att dricka mycket vatten. Helst ska du också hålla nere på alkoholintaget. Berusning gör inte bara att det blir lättare att skada dig i folkvimlet, du märker inte heller lika lätt när du börjar bli uttorkad. Se alltså till att dricka minst varannan vatten, men helst mer.

5. Ha roligt

Sist men inte minst – se till att ha riktigt roligt. Ta med dig några vänner du trivs med och se till att ta många bilder för att dokumentera dagen. En konsert är alltid en stor happening så lämna eventuella bekymmer hemma. Idag handlar allt om er och om musiken!