Om festivalen Sweden Rock

Sweden Rock är en av festivalsveriges riktiga institutioner. Det är få arrangemang som har lyckats överleva så länge och vara lika framgångsrika som Sweden Rock. Det enda som skulle kunna tävla är gamla hederliga Hultsfredsfestivalen. Men till skillnad från Sweden Rock finns den inte längre. Det är många andra festivaler som gått samma öde till mötes, men Sweden Rock Festival verkar vara odödlig och fortsätter utvecklas år efter år.

Festivalens inriktning

Som kanske hörs på namnet så har denna festival en tydlig inriktning mot hårdrock och metal av olika slag. Tyngdpunkten ligger på äldre band från 60, 70 och 80-talen. De flesta band från den eran som fortfarande lever och turnerar har spelat på festivalen minst en gång. I många fall betydligt flera gånger än så. Men här hittar du också mer modern rock och även en del rock av det hårdare slaget. De flesta hårdrockare kan hitta flera band att se ett vanligt år.

Festivalens musikaliska inriktning gör också att de som besöker den ofta har en, låt oss säga, ålderstigen profil. Hit åker många för att återuppleva sin ungdom och ta igen det som missats medan man satsat på barn och karriär.

Festivalens historia

Sweden Rock skapades av Ingolf Persson. Det första året som den hade ett namn som påminde om det den har idag var 1995 då den kallades Karlshamn Rock Festival. Ingolf har dock utvecklat sitt koncept sedan mitten på 80-talet med flera olika festivaler. 1999 var ett brytpunktsår. Det var nämligen då festivalen fick sitt nuvarande namn och flyttade till sin nuvarande plats utanför Sölvesborg i Blekinge. Sweden Rock var privatägt fram till 2016 då festivalen såldes till konsertarrangören EMA Telstar. Den tar in strax över 30 000 besökare varje år.

Festivalområdet och boende

Sweden Rock utmärker sig genom att vara en festival som har väldigt bra faciliteter. Det finns riktiga vattentoaletter, öl får drickas på hela boendet och det finns gott om matalternativ för den som är hungrig. Det finns också flera olika stånd som säljer allt från bandmerch till kläder och vuxenleksaker. Det finns fem olika scener som är planerade på så sätt att så många band som möjligt ska kunna spela samtidigt utan att de stör varandra.

Bor gör man bäst på någon av de olika campingarna som finns nära festivalområdet. Det finns dels en traditionell tältcamping, en motorcykelcamping och en camping för husbilar och husvagnar. De senare kan det vara en god idé att boka i god tid om du vill bo i där. Utöver campingalternativen är det också vanligt att hyra in sig hos lokalbefolkningen. Det är många Norjebor som passar på att göra sig en hacka på att hyra ut sitt fritidshus eller sin trädgård till festivalbesökarna.

Festivalens framtid

Sweden Rock har alltid gått bra. Det är en välbesökt festival som gör vinst år efter år. Med de nya ägarna i ryggen tyder också allt på att festivalen kommer fortsätta frodas och utvecklas. Det största hotet mot Sweden Rock är i ärlighetens namn att många av de artister som brukar spela där sjunger på sista versen både bokstavligt och bildligt.