Populära musikfestivaler i Sverige

I Sverige arrangeras många musikfestivaler varje år, både stora och lite mindre festivaler. Det är ett populärt evenemang som lockar många besökare runtom i hela Sverige. Festivalerna arrangeras i hela Sverige, från norr till söder. Vissa musikfestivaler följer ett tema och andra kör blandade genrer. Musikfestivalerna brukar vanligtvis pågå i några dagar och arrangeras i flera städer på utsatta datum. Biljetter går att köpa i förskott och det är ofta de går åt om det är en riktigt populär musikfestival. Förutom musik som spelas på festivalerna är det ofta god stämning, mycket folk och olika matstånd som har placerats inom festivalområdet. Ibland kan det vara en del stök på festivaler så man har förberett med mycket poliser och säkerhetsvakter så att festivalen kan pågå utan störningar. För att artisterna ska hållas säkra har man även rustat upp med säkerhetsutrustning, samt uppställda ambulansbilar om oturen skulle vara framme.

Brännbollsyran

Brännbollsyran är en musikfestival som kombineras med en brännbollskupp, därav namnet. Festivalen arrangeras i Umeå och hålls varje år. Festivalen pågår i tre dagars tid och vanligtvis på våren. Det är blandade artister och olika genres. Några av artisterna som medverkat är Miriam Bryant, Hov1, Vigiland, Fricky, Future och Marshmello. I samband med festivalen hålls även en brännbollskupp. Men anmäler sitt lag och är med och tävlar om fina priser. Dock kostar det en separat avgift för att anmäla sig till den.

Sweden Rock Festival

Man hör på namnet vad denna festival erbjuder. Det är alltså rock, hårdrock, klassisk rock, metal och allt annat som har med rock att göra. Några av artisterna som medverkat på Sweden Rock Festival är Black Sabbath, Powerwolf, Skillet, Uriah Heep, Lordi, The Hellacopters, Iron Maiden och Judas Priest. Festivalen hålls varje år i Sölvesborg och pågår i tre dagar.

Lollapalooza

Lollapalooza är en mycket populär musikfestival som arrangeras i Stockholm varje år. Hit kommer världskända artister så som Foo Fighters, Laleh, Alan Walker, Smith & Tell, Mike Perry, Molly Sandén, Eric Prydz, Veronica Maggio och The Killers. Det är alltså en festival med väldigt blandad musik och genrer. Festivalen pågår under tre dagar och brukar hållas på sommaren.

Peace & Love

Peace & Love är både en musik – och kulturfestival som arrangeras i Borlänge. Mellan 2009-2012 var Peace & Love den största festivalen i Sverige. Festivalen pågår i tre dagar och brukar arrangeras under sommaren. Några av artisterna som gästat Peace & Love är Regina Spektor, Bob Dylan, Alice Cooper, Roxette, Lars Winnerbäck, Rihanna och Jay-z. Det är alltså väldigt blandade artister och genres som spelar på Peace & Love.

Vi som älskar 90-talet

Denna festival till skillnad från ovanstående turnerar runt i Sverige. Städer den har varit i är till exempel Gävle, Karlstad, Umeå, Stockholm och Göteborg. Festivalen pågår under en kväll eftersom de åker runt i Sverige så att de ska hinna besöka alla planerade städer. Det är alltså blandade artister från 90-talet och några av dem som gästat festivalen är E-Type, Dr Alban, Vengaboys, Dr Bombay, Ace of Base, Drömhus, Paradisio och Peter Andre.