Traditioner som gör ett intryck

Alla har något de kommer ihåg från sin barndom. Ett litet minne som kommer upp då och då. Kanske i samband med en högtid eller speciell dag. Eller så kan det vara en viss sång eller maträtt. Något som får dig att må bra, för du känner dig trygg och omhändertagen. Det här är kanske ingenting som du går omkring och tänker på hela tiden. Men då och då är det något som får dig att minnas.

Många har minnen runt just traditioner och högtider. Familjen kanske började sommarlovet med att åka på en campingtur. Eller så är det minnen från semestern när ni lagade mat på stormkök. Julstöket som började redan i oktober. Alltid med de där speciella kakorna, även om det med tiden tillkom andra alternativ.

Hur traditioner kommer till

För det mesta sätter du dig inte ner och tänker att det är dags för en ny tradition. De bara växer fram, grundade på andra vanor eller ritualer. Just högtiderna är ju något som kommer tillbaka varje år. En tradition som de flesta följer, vare sig de tror på bakgrunden eller inte.

Och även om du inte firar jul eller annat så är det helt omöjligt att inte lägga märke till dem. För folk ser till att pynta och dekorera riktigt ordentligt.

Just dekorationer brukar vara kopplat till trevliga traditioner. De är ju ofta de samma år efter år, och därför blir de en del av barndomen. Många små personer anser inte att det är påsk innan de ser den där speciella kycklingen. Den som mamma gjorde när hon var liten och som fortfarande har hedersplatsen i vardagsrummet. Eller så är det något annat som du kanske inte uppskattar när du är ung, men som senare blir en riktig skatt. Härliga minnen med ljusslingor.

Skapa dina egna traditioner

Dagens familjer är ofta en salig blandning. Det är vanligt med bonusbarn och liknande situationer. Då är det extra viktigt att skapa sina egna traditioner, och blanda dem med de som redan finns på plats. För det är något som binder en familj eller annan grupp av människor samman. Det behöver inte vara stora saker. Kanske bara en vana att alla äter frukost tillsammans på jullovets första lördag, eller sista söndagen i maj. Det spelar ingen roll vad det är, men traditioner är viktiga och något väldigt personligt.